Vředař

Máte koně vředaře?
Jaké mohou být prvotní projevy vředaře, aneb jak poznáte, že se vás tato diagnóza asi týká?
V současné době se vředy u koní objevují čím dál častěji.
Mezi nejčastějšími projevy tohoto onemocnění bývá: šklebení a kousání u dotahování podbřišníku, nechutenství a nedožírání, kolikové stavy, hubnutí bez zjevné příčiny, matná srst, změny v chování.
Co dělat?
Samozřejmě bez správné diagnostiky - gastroskopie, nikdy nelze problém s jistotou potvrdit. Potvrzení a následná léčba doporučená veterinárním lékařem je zcela zásadní. Léčba (která nestojí pár korun) bez gastroskopického vyšetření může být vyhozením peněz z okna. 
Pokud již víte, že váš kůň trpí na toto onemocnění, je důležité ohlídat management krmení.
Je potřeba brát v úvahu, že kůň je býložravec, spásač, a jeho trávení je uzpůsobeno k vytrvalému příjmu potravy. Pokud je kůň více než 4 hodiny bez příjmu potravy, může to mít za příčinu vzrůstající stres - hladovění. Tím se zvyšuje kyselé prostředí a narušuje se tak sliznice a zvyšuje se riziko výskytu erozí. 
Pro koně je tedy nezbytné, aby měl dostatek příjmu potravy. To můžeme zajistit buď pastevním ustájením ( PASTEVNÍ = PASTVA, ne výběh bez trávy) nebo venkovním ustájením s dostatkem sena.
Pokud je kůň boxovaný, je nutné dbát na dostatek sena během dne (I NOCI) (pokud nemá travnatý výběh), ideálně v menších dávkách podávaných několikrát denně, nebo seno v síti.
Sítě jsou v dnešní době již samozřejmost v hodně stájích, jak na pastevním ustájení, tak i v boxe. 
Důležité je krom sena a dostatku potravy také přizpůsobit krmnou dávku koně.
Koňský žaludek není stavěný k překrmování a už vůbec ne jadrnými krmivy. Je důležité u takového koně omezit škroby.
Vhodné je do krmné dávky zařadit vojtěšku, nedoporučuje se řezanka, protože může být ostrá a dráždit trávicí ústrojí, cukrovarské řízky , nasadit probiotika a doporučujeme skvělého pomocníka v boji proti vředům Horse Balance.
Dále v naší nabídce najdete rovnou namíchané směsi vhodné pro koně s trávicími obtížemi a vředy, například NovaEqui Metabolic či Perfect Equi Superfit . 
 
Samozřejmě krom vhodného krmení je nutné u koně vředaře dbát na klidné ježdění (náročné tréninky pokud možno vynechat) a snažit se vyhýbat stresujícím podnětům (přeprava, závody,...).
Boj s vředy u koní je běh na dlouhou trať, avšak v mnoha případech řešitelný.
Držíme palce 
K.