Podzimní krmení koní

Je důležité koně na zimu začít připravovat včas, i když letošní závěr sezóny pastvě přál.
Nicméně v podzimních měsících pastvě klesají výživné látky, takže některým koním již nemusí stačit a začnou hubnout. To, co kůň ztratí na podzim, v zimě už těžce dohání a pak se nemá možnost se zahřát a vyrobit si teplo.
Je důležité koně, které mají tendence k hubnutí správně nakrmit i příkrmy, nejen senem, které obsahují bílkoviny a tuky. Například vojtěškové úsušky , sladový květ, či konopné pokrutiny.

Dále doporučujeme přidávat Omega-3-mastné kyseliny, které obsahuje například lněné semínko. Lze je přidávat ve formě lněného semínkalněných pokrutin či lněného oleje  nebo přímo omega-3 mastné kyseliny jako olej nebo sypký doplněk.

Vhodné je i v tomto období začít přidávat koni do krmné dávky mash, který podporuje správnou funkci trávicí soustavy, tudíž koni pomůže lépe vstřebávat živiny a tím lépe zvládnout přechod na podzimní/zimní čas. 

Lněné semínko, nebo i NovaEqui Mash podpoří vašeho koně při výměně srsti. Již teď už si můžete všimnout, že váš kůň je z velké části v tomto ohledu připraven na zimu.

Dalším úskalím tohoto období jsou teploty blížící se k 0°C, sílící vítr a přibývající srážky.
Koně toto počasí, kterému my lidé říkáme lezavo, většinou hůře snáší a můžou se na pastvě klepat a následně nastydnout.
Klepání svalů je jejich přirozený reflex, kterým se zahřívají. Často ovšem v tomto období přibývá kašlajících a nudlajících jedinců. Je vhodné koním naordinovat doplňky podporující imunitu.
Další možností je koně začít dekovat odpovídající gramáží deky. Je dobré opravdu poctivě sledovat předpověď, vzhledem k podzimním rychlým změnám teplot, aby se koník nezapařil v teplých dnech a naopak nezmrznul v dnech chladných. 

Jakmile koník začne kašlat, máme také několik možností, jak zasáhnout před příjezdem veterinárního lékaře. 

V nabídce máme několik bylinkových musli, například NovaEqui Herba , které usnadňuje vykašlávání a rozpouští hleny. Dále můžeme přimíchat do krmné dávky bylinkové sirupy nebo přímo uvařit čaj z bylinek vhodných na dýchací obtíže.

Vzhledem ke zvyšujícímu příjmu sena, doporučujeme do krmné dávky přidat vyvazovač mykotoxinů Habibi sorb, který přispěje lepší zdravotní pohodě vašeho koně v tomto období.

Podzimu zdar a buďte v teple!🤗

Vaše K.